2019-2020年高考英語大二輪總復習 語篇閱讀高分練(四).doc
-
資源ID:2665724
資源大小:35.50KB
全文頁數(shù):9頁
- 資源格式: DOC
下載積分:9.9積分
快捷下載

會員登錄下載
微信登錄下載
微信掃一掃登錄
友情提示
2、PDF文件下載后,可能會被瀏覽器默認打開,此種情況可以點擊瀏覽器菜單,保存網(wǎng)頁到桌面,就可以正常下載了。
3、本站不支持迅雷下載,請使用電腦自帶的IE瀏覽器,或者360瀏覽器、谷歌瀏覽器下載即可。
4、本站資源下載后的文檔和圖紙-無水印,預覽文檔經(jīng)過壓縮,下載后原文更清晰。
5、試題試卷類文檔,如果標題沒有明確說明有答案則都視為沒有答案,請知曉。
|
2019-2020年高考英語大二輪總復習 語篇閱讀高分練(四).doc
2019-2020年高考英語大二輪總復習 語篇閱讀高分練(四)
Ⅰ.閱讀理解
(xx甘肅省部分普通高中高三2月聯(lián)考)
Energy independence.It has a nice ring to it.Doesn’t it? If you think so,you’re not alone,because energy independence has been the dream of American president for decades,and never more so than in the past few years,when the most recent oil price shock has been partly responsible for kicking off the great recession.
“Energy independence” and its rhetorical(修辭的) panion “energy security” are,however,slippery concepts that are rarely through,though.What is it that we want independence from,exactly?
Most people would probably say that they want to be independent from imported oil.But there are reasons that we buy all that oil from elsewhere.
The first reason is that we need it to keep our economy running.Yes,there is a trickle(涓涓細流)of biofuel(生物燃料)available,and more may bee available,but most biofuels cause economic waste and environmental destruction.
Second,Americans have basically decided that they don’t really want to produce all their own oil.They value the environmental quality they preserve over their oil imports from abroad.Vast areas of the United States are offlimits to oil exploration and production in the name of environmental protection.To what extent are Americans really willing to endure the environmental impacts of domestic energy production in order to cut back imports?
Third,there are benefits to trade.It allows for economic efficiency,and when we buy things from places that have lower production costs than we do,we benefit.And although you don’t read about this much,the United States is also a large exporter of oil products,selling about 2 million barrels of petroleum products per day to about 90 countries.
There is no question that the United States imports a great deal of energy and,in fact,relies on that steady flow to maintain its economy.When that flow is interrupted,we feel the pain in short supplies and higher prices,at the same time,we derive massive economic benefits when we buy the most affordable energy on the world market and when we engage in energy trade around the world.
1.What does the author think of biofuels?
A.They keep America’s economy running healthily.
B.They prove to be a good alternative to petroleum.
C.They do not provide a sustainable energy supply.
D.They cause serious damage to the environment.
2.Why does America rely heavily on oil imports?
A.It wants to expand its storage of crude oil.
B.Its own oil reserves are quickly running out.
C.It wants to keep its own environment intact.
D.Its own oil production falls short of demand.
3.What does the author say about oil trade?
A.It proves profitable to both sides.
B.It improves economic efficiency.
C.It makes for economic prosperity.
D.It saves the cost of oil exploration.
B
What does it take to be a good neighbour?Over the years I have had all kinds of neighbours,ones that were enjoyable and others that were to be avoided at all costs.
One of the most important things in being a good neighbour is to respect the personal privacy(隱私).When someone new moves into the neighbourhood,you’d better wait and see when and how to go to pay a visit.If you go rushing over as soon as they move in,they may think you are going to be one of those neighbours that e over at all times of the day,not respecting their privacy.
It is a good idea always to be friendly to everyone in the neighbourhood.This can not only make you get along well with them,but will also be a form of protection for your family and home.If you wave as they drive by or offer a friendly hello while they are out in their yard,it shows that you like them and try to be friendly.If you are cordial(熱誠的) to them,they are much more likely to watch out for any wrong doings going on around your home while you are out and let you know if anything happens.
Another way of being a good neighbour is to be helpful in times of need.If you see that they are in need of a helping hand doing something or in times of difficulty,it is good to offer your help.Even though you haven’t talked a lot to the people down the street,they are willing to take the time to help you because you have ever helped them when they were in need.
In conclusion,if you respect their personal privacy,treat them cordially and be helpful when you see they are in need,you will be a great neighbour and anyone would be happy to have you next door!
4.What should we do when a new neighbour moves in?
A.Go to offer some advice.
B.Go to say hello immediately.
C.Wave politely through the window.
D.Wait and see when and how to pay a visit.
5.If we are always friendly to neighbours,we can ________.
A.have our own privacy
B.know more about their life
C.make close friends with them
D.keep our family members safe
6.What’s the main idea of Paragraph 4?
A.A friend in need is a friend indeed.
B.Everybody sometimes gets into trouble.
C.The neighbours should help each other.
D.People needn’t talk a lot to their neighbours.
7.As a good neighbour,a person should always be ________.
A.brave,honest and kind
B.helpful,strong and strict
C.honest,active and friendly
D.respectful,friendly and helpful
Ⅱ.完形填空
(xx河北衡水中學高三一模)
Face Adversity(逆境) with a Smile
I told my friend Graham that I often cycle the two miles from my house to the town centre but unfortunately there is a big hill on the route.He replied,“You mean __8__.” He explained that I should be glad of the __9__ exercise that the hill provided.
My __10__ to the hill has now changed.I used to __11__ as I approached it but now I tell myself the following.This hill will exercise my heart and lungs.It will help me to __12__ and get fit.It will mean that I live longer.This hill is my friend.__13__,I have a smile of __14__ as I reach the top of the hill.
Problems are there to be faced and __15__.We cannot achieve anything with a(n) __16__ life.Helen Keller was the first deaf and blind person to __17__ an University degree.She wrote,“Character cannot be __18__ in ease and quiet.Only through __19__ of trial and suffering can the soul be strengthened,vision cleared,ambition inspired and success achieved.”
One of the main __20__ of success in life is our attitude towards adversity.At times we all face hardships,problems,accidents and difficulties.__21__ we cannot choose the adversity,we can choose our attitude towards it.
Douglas Bader was 21 when in 1931 he had both legs amputated(截肢) following a flying accident.He was __22__ to fly again and went on to bee one of the leading flying aces(能手).He was a(n) __23__ to others during the war.He said,“Don’t listen to anyone who tells you that you can’t do this or that.That’s nonsense.__24__ your mind,and you’ll never __25__ crutches(拐杖) or a stick,then have a go at everything.Go to school,join in all the games you can.Go __26__ you want to.But never,never let them __27__ you that things are too difficult or impossible.”
8.A.slowly B.fortunately
C.carefully D.quickly
9.A.abundant B.proper
C.extra D.necessary
10.A.attitude B.a(chǎn)ccess
C.entrance D.a(chǎn)ffection
11.A.climb B.confuse
C.ment D.plain
12.A.put on weight B.gain weight
C.lose weight D.take my weight
13.A.Gradually B.Finally
C.Rarely D.Approximately
14.A.satisfaction B.devotion
C.decoration D.caution
15.A.understood B.clarified
C.defeated D.overe
16.A.tough B difficult
C.easy D.reasonable
17.A.gain B.a(chǎn)ccept
C.a(chǎn)cplish D admire
18.A.founded B.produced
C.constructed D.developed
19.A.happiness B.experiences
C.difficulties D.pressures
20.A.emphasis B.conflicts
C.factors D.powers
21.A.While B.As
C.Because D.If
22.A.devoted B.determined
C.manded D.forced
23.A.appreciation B.qualification
C.inspiration D.destination
24.A.Open up B.Make up
C.e to D.e into
25.A.reject B.deliver
C.a(chǎn)bandon D.use
26.A.anywhere B.everywhere
C.nowhere D.somewhere
27.A.advise B.a(chǎn)ttempt
C.request D.persuade
答案精析
語篇閱讀高分練(四)
Ⅰ.1.D [作者態(tài)度題。根據(jù)文章第四段的“...but most biofuels cause economic waste and environmental destruction.”but后面的強調(diào)才是作者對于biofuels的真正想法——causing economic waste and environmental destruction。故選D項。]
2.C [推理判斷題。分析文章第五段的首句“Americans have basically decided that they don’t really want to produce all their own oil.”美國人不愿意自己產(chǎn)油,是題干信息當中“America rely heavily on oil imports”的同義改寫。根據(jù)下一句“They value the environmental quality they preserve over their oil imports from abroad.” 相比從國外進口石油,美國人更看重環(huán)境質(zhì)量,由此判斷,答案選C。]
3.B [細節(jié)理解題。根據(jù)文章倒數(shù)第二段的首句“there are benefits to trade.It allows for economic efficiency...we benefit”,可知選B項。]
4.D [細節(jié)理解題。根據(jù)第二段第二句可知,當有新鄰居搬來時,你最好等等看自己到底應該什么時候、以什么樣的方式去拜訪。]
5.D [細節(jié)理解題。根據(jù)第三段前兩句和最后一句可知,對鄰居友好不僅能使你和他們相處融洽,在某種程度上,還能給你的家人和房子提供保護。]
6.C [段落大意題。本段的前半部分講到要樂于幫助鄰居,后半部分講到鄰居自然也就會樂于幫助你,由此可知本段的大意是:鄰里之間應該互相幫助。]
7.D [推理判斷題。文章最后一段是全文的總結(jié)。作為一個好鄰居,應該做到三個方面:尊重鄰居的隱私、對鄰居友好以及樂于幫助鄰居。]
Ⅱ.8.B [slowly慢慢地;fortunately幸運地;carefully仔細地;quickly快速地。根據(jù)“He explained that I should be glad of the ________ exercise that the hill provided.”可知選B項。]
9.C [abundant充足的;proper恰當?shù)模籩xtra額外的;necessary必要的。句意為:他解釋到我應該對這座山所給予我的額外的鍛煉感到高興。根據(jù)語境可知選C項。]
10.A [attitude態(tài)度;access途徑;entrance入口;affection感情。句意為:我對這座山的態(tài)度現(xiàn)在改變了。根據(jù)“I used to ________ as I approached it but now I tell myself the following.”可知選A項。]
11.D [climb爬;confuse使困惑;ment評論;plain抱怨。句意為:在過去我靠近時我會抱怨……。根據(jù)but可知兩個句子進行對比,故選D項。]
12.C [put on weight增重;gain weight增重;lose weight減肥。句意為:這幫我減肥,變得健康。根據(jù)“It will mean that I live longer.”可知選C項。]
13.B [gradually逐漸地;finally最后;rarely稀有地;approximately大約。句意為:最后,當我到達山頂時我露出滿足的笑容。根據(jù)語境可知選B項。]
14.A [satisfaction滿足,滿意;devotion投入;decoration裝飾;caution小心。根據(jù)語境可知作者到了山頂后十分地滿足,故選A項。]
15.D [understand理解;clarify使清楚;defeat打??;overe克服。問題總要面對和解決的。根據(jù)語境可知選D項。]
16.C [tough困難的;difficult困難的;easy容易的;reasonable合理的。句意為:我們不可能會輕易地實現(xiàn)目標。根據(jù)句意選C項。]
17.A [gain贏得;accept接受;acplish完成;admire欽佩。句意為:海倫凱勒是第一個贏得大學學位的聾啞人。根據(jù)常識可知選A項。]
18.D [found創(chuàng)建,創(chuàng)立;produce生產(chǎn);construct構(gòu)成;develop發(fā)展。句意為:海倫說在安逸和平靜中,人格是無法發(fā)展的。根據(jù)語境可知選D項。]
19.B [happiness幸福;experience經(jīng)歷;difficulty困難;pressure壓力。句意為:只有透過磨難和痛苦……。根據(jù)句意選B項。]
20.C [emphasis突出;conflict矛盾;factor因素;power力量。句意為:生活中成功的一個重要因素是我們對于逆境的態(tài)度。根據(jù)句意選C項。]
21.A [while盡管;as 因為;because因為;if如果。句意為:盡管我們不能選擇逆境,但我們能選擇我們的態(tài)度。兩個句子是讓步關(guān)系,故選A項。]
22.B [devote投入;determine決定;mand要求;force強迫。be determined to do sth.下定決心做某事,故選B項。]
23.C [appreciation感激;qualification資格;inspiration鼓舞人心的人或事;destination目的地。根據(jù)語境可知選C項。]
24.B [make up one’s mind下定決心,故選B項。]
25.D [reject拒絕;deliver遞送;abandon拋棄;use使用。句意為:下定決心,你就永遠不會用拐杖,然后嘗試任何事情。根據(jù)語境可知選D項。]
26.A [anywhere任何地方;everywhere每一個地方;nowhere無處;somewhere某地。句意為:去任何你想去的地方。]
27.D [advise建議;attempt企圖;request要求;persuade說服。句意為:但永遠不要讓他們說服你……。根據(jù)語境可知選D項。]